Een afbeelding of logo kan op tal van verschillende manieren worden opgeslagen. De verschillende bestand types hebben allemaal voor- en nadelen.

Maar wat is het verschil tussen JPG en PNG.
En wanneer kies je voor een EPS of PDF?

In dit artikel lees je er meer over.

.JPG

Een JPG is een afbeelding met achtergrond. De afkorting JPG staat voor Joint Photographic Experts Group en is het meest gebruikte bestandstype voor online en print. JPG is ideaal geschikt voor website of voor een Social Media post. In tegenstelling tot PNG biedt JPG geen ondersteuning voor transparantie. Een JPG biedt over het algemeen een goede balans tussen goede beeldkwaliteit en lage bestandsgrootte.

Jpg gebruik je het beste voor:

  • Standaard kleurenfoto’s
  • Social Media
Afbeelding met achtergrond
Afbeelding zonder achtergrond PNG

.PNG

Portable Network Graphics (PNG) is eigenlijk hetzelfde als een JPG, maar dan alleen voor gebruik op beeld. Niet geschikt voor drukwerk! Daarnaast heeft een PNG keuze tot een transparante achtergrond (0% tot 100% transparant). Jouw afbeelding of logo kan goed gebruikt worden als extra laag over een achtergrond. Zonder daarbij gestoord te worden door een vierkante witte achtergrond. Dit geeft een mooi visueel 3D-effect. Dit is meteen het grootste verschil tussen jpg en png.

Png gebruik je het beste voor:

  • Afbeeldingen met een transparante achtergrond
  • Afbeeldingen waarbij bestandsgrootte geen probleem is
  • Veel kleuren in een afbeelding

.EPS

Encapsulated Postscript-bestand (EPS) is een grafisch bestand. Het wordt voornamelijk gebruikt voor logo’s en illustraties. Een EPS bestand kun je vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Om die reden is het perfect voor drukwerk.

Eps gebruik je het beste voor:

  • Bedrukken van logo’s en illustraties
Wanneer gebruik je een eps bestand
Hoe gebruik je een pdf bestand

.PDF

Een PDF (Portable Document Format) is het standaard formaat voor het uitwisselen van al je documenten. Hoge resolutie bestanden zijn geschikt voor drukwerk en soms verrassend laag in omvang, waardoor je ze makkelijk kunt sturen via e-mail. PDF is zo ingeburgerd dat het op vrijwel alle apparaten en browsers wordt ondersteund.

Pdf gebruik je het beste voor:

  • Versturen van documenten
  • Bedrukken van documenten, flyers, posters

.PSD

Een PSD is het officiële Adobe Photoshop bestand en bestaat uit verschillende ‘lagen’ die je allemaal los van elkaar kan bewerken. Daarom is het belangrijk dat je het PSD bestand goed op slaat. Zo kun je originele bestand altijd nog aanpassen naar wens. Een nadeel hierin is dat er weinig programma’s zijn die een PSD-bestand kunnen openen.

Wanneer gebruik je een psd bestand
Wanneer gebruik je een ai bestand

.AI

De afkorting ai staat voor Adobe Illustrator. Adobe Illustrator wordt gebruikt voor het ontwerpen van logo’s en vector bestanden. Een vector kun je vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Hetzelfde als een PSD is een AI-bestand bedoelt om het originele bestand te kunnen bewerken.